سیزدهمین نشست معاونان و مدیران امور بین الملل دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری برگزار شد

به گزارش مدیریت همکاری‌های علمی بین‌المللی، دکتر زلفی‌گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در «سیزدهمین نشست معاونان و مدیران امور بین‌الملل دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری» که در تاریخ 5 بهمن ماه سال جاری در محل سالن شهدای جهاد علمی آن وزارت برگزار شد، با تأکید بر اینکه رشد و توسعه علم، منوط به افزایش انتشار آن در سطح جهانی است؛ گفت: «برای اثرگذاری و اثرپذیری در دنیا، راهی جز تعامل با دنیا نیست. و با توجه به اینکه مرجعیت علمی دانشمندان ایرانی بسیار بالاست و در این راستا بیش از ۳۰ درصد انتشارات علمی جهان با مشارکت دانشمندان ایرانی است، باید از همه ظرفیت‌های موجود برای توسعه تعاملات علمی استفاده کنیم تا دانشگاه ها مرجعیت‌ساز و هم مرجعیت‌پذیر بوده و در ابعاد بین‌المللی نقش‌آفرین باشند.»

وی همچنین افزود، افق همکاری‌های علمی بین المللی وزارت عتف پش‌بینی این هدف است که هر یک از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها بتوانند با حداقل یک عضو هیات علمی و دانشمند کشورهای دیگر همکاری علمی و فناوری داشته باشد و همچنین هر یک از گروه‌های آموزشی در هر سال، بتوانند یک یا چند کارگاه آموزشی بین‌المللی در رشته تحصیلی خود برگزار کنند و با تاکید بر اینکه هم‌اکنون حدود ۳۰ درصد اعضای هیئت علمی و دانشمندان کشور ما در فعالیت‌های علمی بین‌ المللی مشارکت فعال دارند؛ افزود: «همکاری و فعالیت علمی مشترک با دانشمندان سایر نقاط دنیا باعث اثرگذاری بیشتر علمی جمهوری اسلامی ایران در دنیا می‌شود و رشد علمی در داخل نیز تقویت می‌شود.»

وی ادامه داد با بهره‌گیری از ظرفیت‌های دیپلماسی علم و فناوری این امکان به وجود می‌آید که تمدن غنی علمی و فرهنگی خود را به دنیا بشناسانیم و بتوان نظم نوینی را در مسیر علم و پژوهش ایجاد کرد. وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۱۸۴۰ مجله علمی پژوهشی در کشور در حال انتشار است افزود: «ما اگر سالانه فقط چند درصد از این تعداد را در نمایه‌های معتبر بین المللی وارد کنیم خواهیم توانست دستاوردهای فراوان علمی و پژوهشی کشور خود را در سطح دنیا معرفی و جایگاه علمی کشور را ارتقا ببخشیم و همچنین زمینه همکاری‌های علمی بیشتر برای اعضای هیئت علمی و دانشگاهی کشور را فراهم نماییم.»

در پایان دکتر زلفی گل افزود: برای استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی از فرصت‌های مطالعاتی، حضور اعضای هیئت علمی ایرانی در دانشگاه‌های خارجی و همایش‌های بین المللی و حضور اعضای هیئت علمی و دانشمندان خارجی در همایش‌های ایرانی باید شرایط تسهیل شود. لذا باید قوانین و مقررات همکاری‌های علمی را بروزرسانی کنیم تا زمینه همکاری علمی دانشگاه‌ها و اعضای هیئت علمی آسان‌تر از گذشته شود. در این زمینه با استفاده از تجربیات کرونا و بهره گیری از شیوه برگزاری آموزش‌های غیرحضوری لزومی به برگزاری کارگاه‌های حضوری با حضور فیزیکی افراد نیست  و با عنایت به این موضوع تأکید کرد: تجربیات دانشگاه‌های موفق در زمینه تعامل و همکاری علمی با دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های دنیا به شکل شیوه‌نامه‌های ابلاغی و همچنین برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای سایر دانشگاه‌ها و اعضای هیئت علمی منتقل شود تا شاهد رشد روزافزون تعاملات علمی در دنیا و اثربخشی آن باشیم.

در ادامه دکتر سالار آملی رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین ‌المللی وزرات عتف در سخنانی گفت: «باید با استفاده از دیپلماسی علم و فناوری، جایگاه ایران را در نظم نوظهور علم و فناوری در دنیا ارتقا ببخشیم.»

وی با تأکید بر اینکه باید در چرخه علم و فناوری دنیا جایگاه والایی داشته باشیم گفت: همکاری علمی و پژوهشی هر عضو هیات علمی با یک دانشمند بین‌المللی، چشم‌انداز و افق پیش بینی شده وزارت علوم برای همکاری‌های علمی بین‌المللی است. دکتر سالار آملی گفت: مبنای برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای تقویت همکاری‌های علمی بین‌المللی، سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه علم و فناوری، قانون وظایف و ماموریت‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، برنامه‌های تقدیمی وزیر علوم تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی و سند روابط علمی بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

در بخش دیگری از این برنامه، دکتر نصیری قیداری رئیس دانشگاه شهید بهشتی که به همراه دکتر کریمیان مدیر همکاری‌های علمی بین‌المللی در این نشست حضور داشتند؛ به تشریح برنامه‌ها و تحلیل فعالیت‌های دانشگاه شهید بهشتی به عنوان مرجع ملی همکاری‌های علمی بین‌المللی با کشورهای روسیه و قزاقستان پرداخت.

منبع: تارنمای وزارت علوم تحقیقات و فناوری